Özel Bir Çocuğa Sahip Olmak

Özel Bir Çocuğa Sahip Olmak

20.12.2022 167

ÖZEL BİR ÇOCUĞA SAHİP OLMA ÜZERİNE

Emily Perl Kingsley  Susam Sokağı ekibine 1970 yılında katılan ve 2015 yılında emekli olana kadar yazmaya devam eden Amerikalı bir yazardır.

Oğlu Jason Kingsley , 1974'te Down sendromlu olarak dünyaya geldi. Jason'la yaşadığı deneyimler ona, tekerlekli sandalye kullanan bir aktris olan Tarah Schaeffer ve hatta Jason'ın kendisi de dahil olmak üzere , Susam Sokağı kadrosuna engelli insanları dahil etmesi için ilham verdi . Jason'ın hikayesi, 1977'de "Bu Benim Oğlum" başlıklı bir saatlik bir NBC televizyon programına konu oldu ve ortak yazar Mitchell Levitz ile Jason, " Bizi Sayın: Down Sendromu ile Büyümek " kitabını yazdı.

1987'de Kingsley, çocuğunun engelli olduğunu öğrenen birinin deneyimini Hollanda'ya yönlendirilen İtalya gezisine sahip olma deneyimini karşılaştıran, geniş çapta yayınlanan ve tercüme edilen " Hollanda'ya Hoş Geldiniz " i yazdı. Aynı yıl yazdığı, Kids Like These adlı televizyon için yapılmış bir filmin prömiyeri CBS'de yapıldı . Down sendromlu bir oğlu olan orta yaşlı bir çifti konu alan film çok sayıda ödül kazandı.

'Susam Sokağı' yayınlandıktan sonra Türkiye dahil birçok ülkede yapılan araştırmalarda; programı izleyen okul öncesi çocukların izlemeyenlere oranla daha çabuk öğrendikleri, öğrenme kapasitelerinin arttığı, becerilerinin ve empati duygularının geliştiği saptanmış. Programın ayrıca çocuklara harf ve sayı bilgisi gibi bilişsel, dünyaya ait bilgilerin yanı sıra sosyal ilişkiler konusunda da beceriler kazandırdığı gözlemlenmiştir.

Bütün bu araştırmaların ve ortaya çıkan sonuçların ışığında 'Susam Sokağı'nın arkasındaki yapımcılar, engelli çocuklara yönelik ayrımcılığı ortadan kaldırmak için birkaç yıldır engelli karakterlere de yer vermeye başlamışlardı. Yapımcılar şimdi ise dünyanın her yerindeki engelli çocukları aydınlatmak için tekerlekli sandalye kullanan yeni bir kuklayı tanıtıyorlar. Omurilik yaralanması olan 8 yaşındaki Ameera, etrafta dolaşmak için koltuk değneklerine veya parlak mor bir tekerlekli sandalyeye güveniyor. Susam Atölyesi, Ameera'yı 'herkesin en sevdiği komedyen' ve 'parlak kişiliğiyle başkalarını cesaretlendiren doğal bir lider' olarak tanımlıyor.

 

 

HOLLANDA'YA HOŞGELDİNİZ!!

Bir bebek sahibi olacağınızı anladığınızda yaşadığınız duygu, İtalya'ya güzel bir seyahat planı yapmaya benzer. İtalya hakkında bir sürü kitap, broşür alırsınız. Harika planlar yapmaya başlarsınız: Collessium, Mikalan-jelo'nun Davut'u, Venedik'te gondollar... İtalyanca birkaç sözcük bile öğrenirsiniz. Her şey çok heyecan vericidir. Aylar süren beklemenin ardından o gün gelir, çatar. Bavullarınızı toplar, yola çıkarsınız. Birkaç saat süren yolculuktan sonra, uçağınız havaalanına iner.

Hostes mikrofonu eline alır ve — "Hollanda'ya hoş geldiniz!" der. "Hollanda mı?" dersiniz. "Ne Hollanda'sı? Ben İtalya'ya bilet almıştım. Benim İtalya'ya gitmem gerek. Tüm yaşamım boyunca oraya gitmenin düşünü kurdum ben." Fakat uçuş rotasında bir değişiklik olmuş, Hollanda'ya inmişsinizdir. Dahası orada kalmanız gerekir. Önemli olansa; sizi korkunç, iğrenç, açlığın ve hastalıkların pençesindeki pis bir yere bırakmamış olmalarıdır aslında. Sadece farklı bir yerdesinizdir.

Alışverişe çıkıp yeni broşürler kitaplar almanız, yeni birkaç sözcük öğrenmeniz gerekmektedir sonuçta... Ve belki, daha önce hakkında hiçbir şey bilmediğiniz insanlar tanımak zorunda kalacaksınızdır. Gittiğimiz yerse, sadece farklı bir yerdir. Oradaki yaşam belki İtalya'dakinden daha yavaştır. İtalya kadar etkileyici de değildir. Fakat bir süre orada öylece kaldıktan sonra; nefesinizi tutar ve etrafınıza bakarsınız...Yel değirmenlerini fark edersiniz... Etrafınızı saran, oraya ait ne kadar güzellik varsa her şeyi fark edersiniz... ve laleleri...Fakat tanıdığınız herkes İtalya'ya gidip gelmektedir. Sürekli orada geçirdikleri güzel anılarını anlatmaktadırlar. Ve yaşamınız boyunca "Evet. Benim de gitmem gereken yer orasıydı. Bende aynı planı yapmıştım." dersiniz. Sırf bu nedenle duyduğunuz acı asla, asla dinmez. Çünkü yitirdiğiniz düş, çok önemli bir düştür. Ancak; tüm yaşamınızı İtalya'ya gidemediğiniz için üzülerek geçirirseniz, Hollanda'nın güzelliklerinden hiçbirinin tadını çıkaramazsınız...

 Emily Perl Kingsley

Kaynakça: https://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Kingsley